SVSE - Sportolj Velünk SportegyesületSVSE - Sportolj Velünk SportegyesületSVSE - Sportolj Velünk Sportegyesület
Dsc 8182

X. Veszprém Sörmérföld – A verseny, ahol az élsport és a szabadidősport összeér vagy elválik?

Ki ne szeretne futni, vagy néha-néha pár hideg sört meginni? Lehet a kettőt együtt is csinálni? Még versenyt is rendeznek belőle?  Egy nyáresti buli, vagy komoly kihívás?

A Sörmérföld egy öncélú komolytalankodásnak indult, de az elmúlt években a futómókát felkarolta egy cég és versenysorozatot hozott létre az eseményből. Talán nevezhetjük már szakágnak is, hiszen már világbajnokságot is rendeztek belőle (Beer Mile World Classic).

Amennyibben a kihívást valaki elfogadja, csak egy feladatot kell teljesítenie. A szabály egyszerű, az indulónak a rajtpisztoly eldördülése után meg kell innia egy 0,33l-es dobozos sört, majd egy 400m-t kell lefutnia és jöhet a következő kör. A 4. sorozat után már csak egy feladata van a versenyzőnek, célba érkeznie.

Ilyen egyszerű lenne? Inni is tud mindenki és futni is. Mi ebben a nehéz?

Mielőtt valaki beleugrik, olvassa el az apró betűs részt is!

Nem elég jónak lenni az egyikben, ha hiányos valamelyik képesség, akkor együtt nagyon nehéz teljesíteni a távot. Az egyik ellenfél az időmérő óra, ezért a gyors ivás és gyors futás a győzelem alapvető feltételei. Hogy tovább fokozza az izgalmakat, mi jár annak, aki útközben találkozik a „rókával”? Nem érdemes mókázni vele, mert büntető kör jár érte, ami egy klasszis futónak is egy perc plusz időt jelenthet.

Az emberek szeretik feszegetni a határaikat, ezért nem is kérdés, hogy évről-évre egyre többen próbálják ki magukat. Pár évvel ezelőtt még a legjobbaknak sem sikerült 5 perc alatt beérniük, de rohamosan javulnak az eredmények. A világ leggyorsabb ivója és futója mérföldön Corey Bellemore, aki 4:24 alatt nyomta le a 4 kört az atlétikapályán, minden kör elején egy-egy sörrel. A vancouveri versenyen az utólagos ellenőrzés után, a rendezők visszavonták a győzelmét, mert a szabály szerint maximum 1,2 deci sör maradhat a dobozokban.

Hazánkban is egyre inkább felfutó ágba került a Sörmérföld bajnokság. Idén 10. alkalommal rendezte meg a Sportolj Velünk SE a rendhagyó, hangulatos, népszerű versenynek örvendő rendezvényt Veszprémben, augusztus 19-én. Takács Dávid (SVSE edzője), az esemény főszervezője idén is magas szintre emelte a fesztivált, banzájt, sportversenyt.

A több, mint 100 résztvevő is bizonyítja, hogy van létjogosultsága a programnak. Az amatőr futók mellett minden évben a profik is bemutatkoznak, ezért állíthatjuk, hogy az élsport és a szabadidősport valamilyen formában itt egymásra találnak.

Idén 3 kategóriában álltak rajthoz az erős gyomrú futók. A gyorslábú (elit) futam résztvevői a korábban már indult atléták, akiknek ideje magáért beszél.A 20 mp-es ivások és 1 perc körüli futások igen embert próbálóak, még a legjobbaknál is. 

A győzelmet a 4x-es bajnok, Egri Viktor szerezte meg idén is, aki 6:34,60 alatt teljesítette a versenytávot és ezzel elvitte a fődíjat, egy páros belépőt Budapestre a sörfürdőbe. A dobogó második fokára itta fel magát Molnár Levente 6:54,53-mal, míg a bronzkategóriát Péntek Márton vitte el 6:59,80-as idejével.

A népes mezőnynek köszönhetően, az amatőrök kettő futamban indultak. A „A” futam óriási izgalmakat tartogatott a végére, fej-fej mellett küzdött az 1. 2 futó, végül Wágner Tamás ért be bajnokként (7:03,07), mögötte Schöfer Attila (7:03,18), mindkettőjük ideje jövőre elit kategóriát is érhet. A 3. helyen a „B” futam győztese, Koródi Gábor lépte át a célvonalat (7:52,72).

Bár a lányok bátortalanabbak, idei veszprémi versenyen 3 hölgy vágott bele és talpon is maradtak. A győztes, Farsang Evelin (6x-os bajnok) 16:18,20-szal verekedte be magát a férfiak között a célba. A második, Mészáros Brigitta lett (17:57,72), a dobogó 3. érmese pedig Csepely Tina (20:40,88), aki még egy büntetőkört is teljesített a végén.

Az izgalmak itt nem értek véget, a hangulat fokozódott, hiszen a váltó futások zárták a sort. Két kategóriában nevezhettek a lelkes kihívók. Az 50-50 típusú, amikor mindkét fél iszik és fut is. A két sör és két kör váltóversenyben a győzelmet a korábbi bajnokok, Szögi István Dániel és Kiss Gergő Xavér szerezték meg, akik az élsportban is komoly teljesítményt nyújtanak. A 4:42,96-os idő már világszinten is kimagasló eredmény. Pénzes Balázs és Burián András 6:59,12-vel az ezüstérem és Takács Károly-Takács Dávid (3x-os sörmérföld bajnok egyéniben) apa-fia páros a bronzérem tulajdonosa lett (8:20,60).

A másik kategória versenyzői csak az egyik képességüket használták ki. A váltó egyik tagja csak ivott, a másik csak futott. Ne gondolja senki, hogy egyszerűbb volt, hiszen a futóknak 20-30 pm-ként kellett egy 400m-es kört minél gyorsabban teljesíteniük, az ivóknak pedig a gyomrukat kellett készíteniük a következő sörre. Ezek alapján a Horváth Csaba-Nick Márton páros 5:22,00-val bajnoki címet szerzett, Kovács Máté-Horváth András (tüllszoknyás sörsellők) 5:31,40-nel másodikként értek a célba, míg a 3. helyen futott be Bartha László és Molnár Attila – edző, kiemelt válogatott atléta – válója 6:02,64-gyel.

Az őrültség, a bátorság, az erős gyomor, a gyorsaság, a teljesítmény, az emlékezetes pillanatok és még sorolhatnám napestig. Talán így lehet a legjobban összefoglalni a X. Veszprém Sörmérföldet. Bár egy évet várnunk kell a következő versenyig, de még mindig van hova tovább. Itt az idő, hogy elkezdődjön a felkészülés a következő alkalomra. A bátrak, és a versenyzés gondolatával eljátszók is kezdjenek edzeni, de a futás mellett a gyomor képzésére is figyeljenek!

Jövőre veletek ugyanitt találkozunk, XI. Veszprém Sörmérföld, jövünk!

Scroll to Top